Obsah

Žilinská gastronomická jeseň

Typ: ostatné
Žilinská gastronomická jeseň 1Žilinská gastronomická jeseň

Žilinský klub kuchárov a cukrárov SZKC v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline usporiadali dňa 8. novembra 2019 VIII. ročník súťaže „Žilinská gastronomická jeseň“. Súťaže, ktorá prebiehala v Žilinskom hoteli SLOVAKIA sa mohli zúčastniť kuchári seniori a juniori do 21 rokov.

 Našu školu reprezentoval v súťažnej disciplíne TEPLÁ KUCHYŇA – PRÍPRAVA DVOJCHODOVÉHO MENU, žiak 2.ročníka Šimon Pekarovič učebný odbor kuchár . Pripravoval srnčiu sviečkovú s brusnicou sous vide (v preklade to znamená “vo vákuu), so slivkovou omáčkou, ružičkovym kelom na masle, violet zemiakmi (fialové zemiaky od holandského šľachtiteľa) a glazovanou tekvicou. Ako predjedlo pripravil terinu z králika a húb na parmezáne (terina je mäsová zmes podobná paštéte) s cviklovým chipsom (plátkami) a kaviárom z tapioky (je to chuťovo takmer neutrálny škrob, ktorý sa získava zo spracovaného a vysušeného koreňa manioku jedlého). Z textu vyplýva, že to nebola príprava jednoduchá. Aj napriek tomu, že pripravil veľmi chutné jedlo, nezískal medailové miesto.

Viac sa darilo žiačke 2. ročníka odbor cukrár, kuchár Valentíne Mii Surcof, ktorá pripravila v kategórii STUDENÁ KUCHYŇA  slávnostnú misu pre 8 osôb s ukážkovým tanierom a 2 druhmi omáčok v omáčniku. Získala druhé miesto, k čomu jej úprimne gratulujeme. Poďakovanie patrí aj majsterkám OV Bc.Kubicovej a Bc. Bartošovej, ktoré prakticky žiakov na súťaž pripravovali.

Pozrieť fotogalériu


Vytvorené: 12. 11. 2019
Posledná aktualizácia: 12. 11. 2019 08:58
Autor: